В Україні збільшуються викиди парникових газів

В Україні збільшуються викиди парникових газів

Згідно з проектом Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів в Україні за 1990-2016 роки в Україні дещо зросла кількість викидів парникових газів.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, - інформує Урядовий портал.

"За результатами обговорення комісія одноголосно схвалила проект Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів в Україні за 1990-2016 рр. Найближчим часом Мінприроди передасть його до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Це означає, що Україна послідовно виконує свої міжнародні зобов’язання", - пояснив Семерак.

Згідно із даними цьогорічного Національного кадастру, традиційно високими залишаються викиди в енергетичному секторі, сільському господарстві та секторі відходів і їх переробки.

"Аналіз Національного кадастру демонструє невелике, але зростання викидів парникових газів в Україні, що пов’язано у першу чергу з відновленням росту національної економіки. З одного боку – це хороші новини для українців, а з іншого – підтвердження актуальності впровадження Стратегії низьковуглецевого розвитку, яка передбачає більш широке впровадження енергоефективних технологій та переоснащення виробництв", - пояснив Семерак.

Він зазначив, що скорочення викидів парникових газів в Україні протягом кількох попередніх років відбувалося в основному внаслідок зменшення використання енергетичних ресурсів через спад ВВП та події на Донбасі й в Криму. При цьому Семерак нагадав, що Російська Федерація щороку намагається включити дані про АР Крим у звітність про викиди та абсорбцію парникових газів, і Україна виступає проти цього.

"Цього року сторони та Секретаріат РКЗК ООН, як і в попередні роки, також підтримали Україну, не допустивши оприлюднення на сайті Секретаріату інформацію, яку Росія подала з даними щодо території Криму", – нагадав Семерак.

До слова, Національний кадастр антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів є базою показників щодо викидів і поглиначів парникових газів у всіх секторах промисловості, сільському господарстві, енергетиці, лісовому секторі, секторі відходів та їх переробки, низці інших галузей.