Стародавні стайні і відбиток коня розкопали археологи в Помпеях

Стародавні стайні і відбиток коня розкопали археологи в Помпеях

Під час нових розкопок за міськими стінами Помпей вчені виявили руїни давньоримських стаєнь. У них була знайдена порожнеча, що нагадує обриси коня.

Коли дослідники заповнили відбиток рідкою штукатуркою, він набув форми скакуна, який лежить на лівому боці на підлозі стайні, повідомляє Live Science.

На думку дослідників, кінь притиснув вуха, коли почув гуркіт, що йшов від Везувію, і після цього загинув під завалами попелу, які накрили місто в результаті виверження.

За словами археологів, раніше їм вже вдавалося виявити останки мулів і ослів, але це перші останки античного коня, знайдені в стародавньому місті. Порівняно з сучасним скакунами, кінь з Помпей був відносно невеликим – його зріст сягав всього 1,5 метра в холці. Проте в ті часи він вважався б дуже рослим, що говорить про наявність традицій конярства у цьому регіоні імперії.

Крім того, дослідники виявили також залізні вудила і багату бронзову упряж. Ймовірно, ця тварина із благородної породи коней, які брали участь у циркових іграх і гонках у часи Римської імперії, кажуть археологи.