Законопроект про громадянство доопрацюю щодо українських колаборантів

Законопроект про громадянство доопрацюю щодо українських колаборантів

В Україні готують спеціальний закон, який визначить долю осіб, що співпрацювали з Росією. Президент України Петро Порошенко заявляє, що законопроект про громадянство буде доопрацьований у питанні українських колаборантів на окупованих територіях. 
 
Про це він сказав під час зустрічі з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим та заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеровим з приводу відкликання ініційованого ним законопроекту про громадянство, - повідомляє прес-служба глави держави. 
 
Зокрема, Президент нагадав, що для посилення ефективності боротьби з нелегальною міграцією він вніс на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до закону "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень. "В цьому проекті були норми, які з одного боку захищають не лише кримських татар, але і українців, які опинилися на окупованій території і були вимушені під тиском прийняти російське громадянство, і закон має захистити їх. Але є окрема невеличка частина громадян, які добровільно стали колаборантами – пішли працювати в поліцію, ФСБ, незаконні органи влади", - наголосив Президент.
 
"Я почув ваше звернення. Ми зараз це обговорили і я прийняв рішення відкликати законопроект про громадянство", - зауважив Порошенко. За його словами, буде виключена "норма щодо колаборантів" і законопроект буде доопрацьовано спільними зусиллями. "І розділимо ці дві речі. Перша річ – це буде закон про громадянство і захист українського громадянства. З іншого боку, законом про колаборантів ми врегулюємо питання щодо цієї, нехай і невеличкої, категорії громадян, але вони мають отримати абсолютну справедливу реакцію українського законодавства, українського закону і держави", - наголосив Президент.
 
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров подякував главі держави за підтримку цієї ініціативи про вилучення норм, які стосуються безпосередньо окупованих територій.
 
"Наша мета дуже чітка і ясна, і всі мають про неї знати – ті, хто порушив закони України і пішов на співпрацю з окупантами, і він є фактором щодо нехтування правами і свободами громадян України, ці люди будуть покарані. А всі інші, які зберігають гідність, і зберігають вірність Україні, - ми всі разом будемо жити в нашому Криму", - сказав Чубаров.
 
Він зазначив, що переважна більшість громадян України, які зараз живуть в окупованому Криму, очікують на Україну. "Вони очікують на відновлення державного суверенітету, забезпечення контролю над Кримом", - наголосив Чубаров.
 
Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 19 квітня вніс до Верховної Ради законопроект № 8297 "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень". Цей законопроект, зокрема, передбачав позбавлення громадянства України жителів окупованого Криму, якщо вони брали участь у виборах інших країн, служили у збройних силах РФ чи в лавах бойовиків на Донбасі або отримали російський паспорт з власної волі. Водночас 16 травня стало відомо, що Президент відкликав цей законопроект № 8297.