На фронт повернуться ЗРК "Куб" і "Тор"

На фронт повернуться ЗРК "Куб" і "Тор"

Армія України повертає із "запасників" в бойовий стрій одразу шість типів зенітних ракетних комплексів.

Про це повідомляє ipress.ua

На третину збільшиться кількість боєздатних комплексів у складі зенітних ракетних військ ЗС України, здатних збивати літаки, крилаті ракети, а також "безпілотники" ворога. Такий мій оптимістичний прогноз, якщо спільні зусилля Міністерства оборони, підприємств "Укроборонпрому", а також приватних компаній, вже глибоко залучених до вирішення актуального завдання, будуть результативними. Практично всі типи ЗРК, які за "надмірністю" були виведені з бойового складу в період з 2003 по 2013 рік, і до яких є значний запас ракет, отримують шанс "згадати молодість".

Сьогодні захисний щит над Україною тримають зенітні ракетні системи і комплекси радянської розробки двох типів. Це самохідні ЗРК середньої дальності С-300ПС (SA-10B Grumble) і "Бук-М1" (SA-11 Gadfly). "Трьохсотка" і "Бук" можуть знищувати цілі противника на максимальних відстанях в 75 км і 32 км, і висотах до 27 км і 22 км відповідно. Кількість дивізіонів цих ЗРК - близько півсотні. При високому вишколі особового складу і справності всіх ЗРК - це досить потужна сила. Але керівництвом Збройних Сил прийнято рішення істотно посилити кількісний склад вітчизняних засобів ППО. Це пов'язано з необхідністю прикриття наших військ в зоні зіткнення з противником - як в позиційній, так і в активній обороні, а також з ущільненням прикриття об'єктів першої категорії. До таких об'єктів, зокрема, відносяться міста-"мільйонники", атомні станції і греблі гідроелектростанцій.

До "строю" можуть повернутися відразу шість типів зенітних ракетних комплексів і систем. Це три ЗРК малої дальності - самохідні "Куб" (2К12) і "Тор" (9К330) і С-125. Дві середньої дальності - С-300ПТ (транспортується, близький родич "штатного" самохідного С-300ПС) і мобільна універсальна система протиракетної і протилітакової оборони, створена для прикриття маневрених бойових дій своїх військ З-300В1 (SA-12 Gladiator). І, нарешті, "далекобійна" С-200В.

Сьогодні в Міноборони не виключають, що "двохсотка" ще полоскоче нерви російським повітряним командним пунктам і пілотам літаків з бойовим навантаженням. Не виключено, що за реанімацію "двохсотки" візьметься КБ Південне і зробить ракету для цієї системи твердопаливною. Але це навряд чи станеться до кінця року, хоча за іншими комплексам перевірочні стрільби планується провести вже до кінця 2018 р Принаймні, в цьому зацікавлене Міноборони.