ЄСПЛ розгляне позови України проти Росії

ЄСПЛ розгляне позови України проти Росії

Європейський суд із прав людини передав на розгляд до своєї Великої палати 4 позови України проти Росії щодо її дій у Криму та на Донбасі.

Про це суд повідомив 9 травня, інформує DW.

"Ці справи стосуються звинувачень, висунутих Україною до Росії та збройних груп, які вона ймовірно контролює, у порушенні Європейської конвенції з прав людини", - повідомив суд.

У позовах йдеться: про випадки катувань та інших форм жорстокого поводження з цивільними особами в Криму і на Донбасі, зокрема, й з кримськотатарським населенням півострова за їхні спроби захистити українську національну символіку; про переслідування журналістів на окупованих Росією територіях і зникнення активістів; про втрату майна українськими підприємствами; про примусове визнання українців російськими громадянами.

Європейський суд із прав людини зазначив, що розглядає також майже 4 тисячі індивідуальних позовів, які пов’язані з подіями у Криму та на Донбасі. Крім того, на розгляді суду перебувають заяви родичів загиблих пасажирів рейсу MH17 Malaysia Airlines, збитого бойовиками над територією Донецької області 17 липня 2014 року.

Нагадаємо, Україна звинувачує Росію в анексії Криму, а також контролі над сепаратистами та озброєними групами, які діють на Сході України, що спричинило загибель військових та цивільних.