Угорщина блокує проведення засідання комісії Україна-НАТО

Угорщина блокує проведення засідання комісії Україна-НАТО

Угорщина надалі блокує проведення засідання комісії Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів.

Про це заявила Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі телеканалу "112.Україна", - повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Про проведення комісії Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів (рішення) наразі не прийнято. На жаль, угорці блокують", - сказала вона в ефірі.

Водночас І.Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна продовжуватиме конструктивний діалог. Вона сподівається на те, що Угорщина змінить своє рішення.

Віце-прем'єр також зазначила, що українська сторона проводить комунікацію і з іншими партнерами-учасниками Альянсу щодо позиції Угорщини.

Блокування офіційним Будапештом євроатлантичних ініціатив України розпочалося наприкінці 2017 року як відповідь на ухвалення закону про освіту, що містить, зокрема, "мовну статтю".

Нагадаємо, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту".