Остеохондроз - це великий комерційний міф сучасності

Остеохондроз - це великий комерційний міф сучасності

Остеохондроз - діагноз, з яким ви можете лікуватися дуже довго і ніяк не вилікуватися.

Про це  виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці в Facebook, - передає "Главком".

"Остеохондроз - діагноз, з яким ви можете лікуватися дуже довго і ніяк не вилікуватися. Він твердо стоїть в списку разом з дисбактеріозом і вегето-судинною дистонію та є великим комерційним міфом сучасності", - написала вона.

Супрун зазначає, що в міжнародній класифікації хвороб остеохондроз існує, проте його специфіка істотно відрізняється від того, як його трактують деякі лікарі в Україні.

"Це група рідкісних захворювань, що пов’язані з порушенням нормального розвитку росту кісток з ураженням центрів окостеніння в епіфізі. Як правило, починається в дитинстві як дегенеративний або некротичний стан... В Україні ж, відвідуючи лікаря, який не послуговується міжнародними протоколами, на скарги про біль у спині пацієнт може почути, що в нього остеохондроз", - пише Супрун.

"За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) біль в спині - одна з найбільш поширених причин звернення пацієнтів за медичною допомогою. Коли пацієнт у західних країнах звертається з такими скаргами, лікарі використовують симптоматичний діагноз – "back pain" (просто біль в спині), при якому рекомендують максимальне збереження фізичної активності, лікувальні вправи або нестероїдні знеболювальні препарати", - зазначає вона.

Також Супрун написала рекомендації при болях в спині: залишатися рухомим наскільки це можливо і намагатися продовжувати свою щоденну діяльність; виконувати прості вправи для спини; приймати протизапальні знеболюючі засоби (після консультації з лікарем).