Для українців встановили нові тарифи на лікування

Для українців встановили нові тарифи на лікування

25 квітня Кабінет міністрів затвердив базовий тариф на обслуговування пацієнтів у 2018 році — 370 грн за людину на рік, яка підписала з лікарем декларацію.

Про це повідомляє Еспресо.

Тарифи затверджено для терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів. Постанова з розцінками набуде чинності з дня опублікування й діятиме до 31 грудня, а фінансування розпочнеться з 1 липня.

У 2019 році уряд планує підняти тариф до з 370 грн до 450 грн. за людину на рік. Цей тариф стосується пацієнтів віком 18-39 років, на інші вікові категорії розподілять інші суми.

Від 0 до 5 років — 1480 грн.
від 6 до 17 років — 814 грн.
від 40 до 64 років — 444 грн.
65 років і вище — 740 грн.

"Таку суму отримає медустанова або лікар - приватний підприємець, який підписав договір про співпрацю з Нацслужбою здоров'я (НСЗ). Решта медструктур поки будуть фінансуватися безпосередньо з бюджету за старим принципом (по кількості ліжко-місць і співробітників)", - пояснюється в статті.

Ці гроші будуть у розпорядженні головного лікаря клініки або приватного лікаря й можуть бути витрачені на зарплату медперсоналу, ліки, обладнання, комунальні платежі, ремонти.

Первинна медична допомога терапевта, педіатра або сімейного лікаря, на яку закладено 370 грн на рік на людину, включає: діагностування та лікування найпоширеніших хвороб (застуда, грип, отруєння, травми), спостереження за вагітними, гіпертоніки, діабетиками, хворими на туберкульоз, СНІД, онкозахворюваннями, паліативну допомогу (полегшення страждань). Безкоштовними є вимірювання тиску, електрокардіограма, аналізи крові і сечі, в тому числі на цукор.