Сьогодні розпочалась реєстрація громадських ініціатив (аудіо)

Сьогодні розпочалась реєстрація громадських ініціатив (аудіо)

Відкрито реєстрацію громадських ініціатив на 2019-й рік, із яких оберуть ті, що будуть профінансовані зі столичного бюджету. Реєстрація триватиме до 6 червня, і на реалізацію проектів буде закладено 150 мільйонів гривень.

Про громадські проекти, що вже реалізовані, і ті, що претендують на бюджетне фінансування - Віолетта Карлащук:

"Громадський бюджет у Києві запровадили у 2016-му році і тоді понад 50 тисяч громадян запропонували свої проекти. Із них жителі столиці шляхом голосування визначили 62 найкращі ініціативи, - повідомив заступник міського голови Володимир Прокопів.

Серед переможців — проект креативного простору неформальної освіти в одній із бібліотек Солом”янського району Києва. Як розповів його автор Артем Стельмашов, у бібліотеці не було приміщення, де б проводилися конференції, семінари і майстер-класи для студентів, школярів та інших відвідувачів. Цей проект, за словами автора, зібрав 1000 голосів і після закупівлі устаткування у системі "Прозорро" нове приміщення було відкрито в Солом"янській бібліотеці у 2017-му році.

Тепер Артем Стельмашов очолює відділ з питань розвитку місцевого самоврядування Київської міської ради і другий рік поспіль займається організацією Громадського бюджету з урахуванням особистого досвіду. Щороку механізм добору вдосконалюється, - каже Артем Стельмашов.

Серед цьогорічних новацій — можливість долучати спонсорів до Громадського бюджету, формування 20-відсОткового резерву, аби запобігти інфляційним ризикам, розповідає Володимир Прокопів. Окрім цього, за його словами, передбачено стимулювання доброчесності громадської активності.

Проекти можна подавати, зокрема, за напрямами: безпека, дороги і транспорт, комунальне господарство, енергоефективність, культура і туризм, освіта. Ці ініціативи, каже голова громадської організації "Вулик ідей" Олексій Коваленко, мають повністю відповідати потребам киян і бути ощадливими. За його словами, експертизу проводитиме незалежна комісія, яку сформують із активістів і представників громадських організацій.

Після експертизи, за словами організаторів, упродовж серпня і вересня триватиме голосування, а наприкінці вересня будуть визначені проекти-переможці. Вони будуть профінансовані і реалізовані у 2019-му році".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!