Україна виконала одну з чотирьох умов для отримання допомоги - Єврокомісія

Україна виконала одну з чотирьох умов для отримання допомоги - Єврокомісія

Одна з чотирьох умов, які Україна раніше не виконала для отримання макрофінансової допомоги (МФД), виконана, три інших знаходяться в процесі виконання. Питання заборони на експорт лісу - вже виконано.

Про це в середу, 25 квітня, під час засідання комітету Європарламенту в Брюсселі, повідомила керівник Головного директорату Єврокомісії з питань політики сусідства та розширення Катаріна Матернова, - повідомляє Главком.

За її словами, вирішення питання заборони на експорт лісу - вже виконано, решту три Київ здатний виконати, щоб отримати новий пакет МФД у розмірі 1 млрд євро.

"Що стосується заборони на ліс - ми знайшли арбітражний процес у рамках Угоди про асоціацію. Це вже зроблено. Була прийнята реєстрація (введення кредитного реєстру Національного банку України). Що стосується автоматичної верифікації електронних декларацій разом із пошуком кінцевих бенефіціарів, то з програмним забезпеченням, я думаю, умови будуть виконані", - сказала вона.

Ці домовленості підтвердив міністр фінансів України Олександр Данилюк, який виступив з ґрунтовною доповіддю про виконання Україною необхідних умов.

Данилюк також нагадав, що був прийнятий і закон про кредитний реєстр НБУ. Міністр зазначив, що закон був "прийнятий на початку року, саме після рішення Єврокомісії не надавати останнього траншу".

Торкаючись третьої умови про верифікацію електронних декларацій, то, за словами Матернової, її головна частина "полягала в тому, щоб зробити цю інформацію доступною".
Нагадаємо, з попередньої програми МФП Україна не виконала чотири умови: зняття заборони на ліс, введення кредитного реєстру Національного банку, автоматична верифікація кінцевих власників компаній і автоматична верифікація електронних декларацій.