Стала відома дата поставок Javelin в Україну

Стала відома дата поставок Javelin в Україну

Міністр оборони Степан Полторак вважає, що вдалося зняти блокаду на постачання озброєння і техніку в Україну.

Про це він сказав в інтерв'ю BBC News Україна, повідомляє Главком.

"Якщо порівняти з 2014 роком, то ту блокаду, небажання постачати нам озброєння і техніку, ми подолали. Стосовно поставок Javelin в Україні, то вони будуть своєчасно. І під час останнього мого візиту до США 2 лютого ми домовилися з міністром оборони Меттісом про дату. Я точно знаю, коли вони будуть, ми до цього готуємося. Ми відібрали людей і готуємо їх. Вони проходять теоретичну підготовку, вивчають різні протитанкові системи, не тільки Javelin", - сказав Полторак.

Водночас він зауважив, що американським протитанковим комплексам Javelin приділяють занадто багато уваги. "Наприклад, Javelin стріляють на відстань 2 км, "Стугна" (українська протитанкова ракета) - на 5 км. Javelin виконують трохи інше завдання, але самі по собі не вирішать усіх проблем на лінії зіткнення. Тому не треба переоцінювати важливість Javelin, а використовувати їх тоді, коли буде потрібно - на важких і загрозливих напрямках", - пояснив він.

І додав, що якби "у нас там було 10 тисяч Javelin, це одна справа, але коли в нас 35 цих установок - зовсім інша. Тому давайте ми спочатку їх отримаємо, а потім ви дізнаєтесь, як ми їх будемо використовувати".

Міністр також повідомив про плани закупити в поточному році антиснайперські комплекси в Канаді, а також про договори із допомоги зі США, Литвою, Латвією та Польщею.