Британські ЗМІ назвали людину, яка могла отруїти Скрипалів

Британські ЗМІ назвали людину, яка могла отруїти Скрипалів

Британські ЗМІ дізналися, хто ймовірно є безпосереднім виконавцем операції з отруєння російського подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Про особу цієї людини пише, зокрема, британська Mirror.

"Антитерористична поліція визначила російського вбивцю, який, як вважають, пов'язаний з отруєннями в Солсбері... Офіцери підозрюють, що це 54-річний колишній шпигун ФСБ під кодовим ім'ям "Гордон", - йдеться у публікації.

Ця людина використовує також ім'я Михайло Савікіс і ще два інших псевдоніми. Поліція побоюється, що він уже повернувся в Росію, і у них ніколи не буде можливості допитати його.

Детективи вважають, що за атакою і використанням "Новічка" стоїть команда з 6 осіб.

Розвідувальні служби Великої Британії склали список ключових підозрюваних. Вийти на Гордона їм допомогли дані майже 5-годинного допиту в Лондоні перебіжчика КДБ Бориса Карпічкова, який у 1990-х був підлеглим Гордона. "Він був дуже розумною, освіченою, амбітною і безжальною людиною", - описав Карпічков свого колишнього шефа. Пізніше йому доручили усунути Гордона, але він стверджує, що відмовився, після чого в 1998 році втік на захід з "двома валізами секретів". Самого Карпічкова, який у 2010 році отримав британське громадянство, отруїти намагались кілька разів.

Гордон, маючи юридичну освіту, був капітаном КДБ, перш ніж вступити після закінчення холодної війни у ФСБ, де він входив в Active Reserve list, свого роду шпигунський підрозділ, що використовується для спецоперацій, включаючи "мокру роботу", тобто фізичне усунення.

Вийти на певне коло осіб, які могли бути причетні до отруєння в Солсбері, вдалося після ретельного аналізу пасажирів авіарейсів і кадрів камер відео-спостерігання.

Британські правоохоронці знають, що навряд чи вони коли-небудь зможуть притягнути когось до відповідальності. Так було і раніше: незважаючи на прохання Великої Британії про екстрадицію з Росії підозрюваних в отруєнні Олександра Литвиненка Андрія Лугового і Дмитра Ковтуна, президент Володимир Путін відмовився зробити це. І зараз Росія продовжує заперечувати будь-яку свою причетність до інциденту.