Рада Європи застерігає від втручань у редакційну політику Суспільного

Рада Європи застерігає від втручань у редакційну політику Суспільного

На Платформі Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів поновили повідомлення про загрозу втручання в редакційну політику Суспільного мовника.

Така ситуація склалась у зв’язку з внесенням до порядку денного Парламенту України проекту закону про внесення змін до Закону "Про Суспільне телебачення та радіомовлення України", стаття 18 якого викликала стурбованість Офісу Ради Європи в Україні, йдеться у повідомленні.

"У разі прийняття, зазначені зміни можуть загрожувати незалежності ПАТ "НСТУ" і підірвати поточний процес її перетворення на справжню службу для громадян", - зазначається в тексті.

Стаття 18 проекту закону зобов’язує суспільний мовник "висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, у межах, визначених іншими Законами". Якщо ці зміни ухвалять, ПАТ "НСТУ" буде зобов’язана надавати безкоштовно ефірний час кожному депутату (не менше 25 хвилин щомісячно на державних каналах чи каналах, які фінансуються з держбюджету).

Нагадаємо, раніше Європейська мовна спілка та Посольство Швеції в Україні закликали українських парламентарів не ухвалювати поправку про "20 депутатських хвилин".