Україна наполягає на допуску Червоного Хреста до тюрем на окупованих територіях

Україна наполягає на допуску Червоного Хреста до тюрем на окупованих територіях

Представники Червоного Хреста жодного разу не були допущені до українських бранців у РФ і на окупованих територіях.

Україна в ТКГ наполягає на допуску Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста до тюрем на окупованих територіях. Про це написала перший заступник голови Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

"Ми наполягаємо на негайному допуску до тюрем на окупованих територіях МКЧХ, й сьогодні я неодноразово піднімала це питання. МКЧХ має сприяти пошуку зниклих, пошуку інформації про незаконно утримуваних, моніторингу ситуації в тюрмах", - написала Ірина Геращенко.

За її словами, до української пенітенціарної системи МКЧХ має повний доступ, натомість за роки війни представники Червоного Хреста жодного разу не були допущені до українських в'язнів у РФ і на окупованих територіях.

Окрім того, Геращенко звернулася до координатора ОБСЄ і представника РФ з вимогою сприяти розблокуванню процесу пошуку зниклих на окупованих територіях.

"На засіданні гуманітарної групи в Мінську звернулася до координатора ОБСЄ Тоні Фріша і представника РФ з вимогою використати всі зусилля і свій безумовний вплив, аби розблокувати процес пошуку зниклих на окупованих територіях і сприяти отриманню українською стороною інформації про тих наших воїнів, які вже кілька років знаходяться в тюрмах ОРДЛО й про яких немає жодної інформації, місцезнаходження яких нам не повідомляють, утримання яких не підтверджують", - зазначила представник України в підгрупі з гуманітарних питань ТКГ.

Також, за даними Геращенко, Росія не дала відповіді на пропозицію обміняти 23 засуджених росіян на українських в'язнів.

"Ще раз наголосила на готовності української сторони якнайшвидше передати РФ 23 росіян, засуджених за злочини проти територіальної цілісності, в обмін на українців у РФ. Ми не отримали відповіді на цю пропозицію. Натомість представники ОРДЛО продовжують включати цих росіян у свої списки як "ополченців" - мешканців "молодих республік". РФ поки що не проявляє жодного інтересу до своїх громадян, засланих в Україну", - наголосила вона.

Нагадаємо, Україна на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську заявила про готовність обміняти 23 росіян на своїх політв'язнів у РФ.

Зазначимо: місія Міжнародного комітету Червоного Хреста готова сприяти ремонту моста в Станиці Луганській.