Вашингтон домовляється з Пхеньяном про початок перемовин між главами держав (аудіо)

Вашингтон домовляється з Пхеньяном про початок перемовин між главами держав (аудіо)

Білий дім веде перемовини із владою КНДР щодо зустрічі американського і прівнічнокорейського лідерів. Цю інформацію підтвердив Президент США Дональд Трамп.

Згідно з інформацією видання The Washington Post, керівництво Північної Кореї готове розглянути питання ядерного роззброєння.

Тему продовжить Олена Богданьок:

"Директор ЦРУ Майк Помпео під час великодніх свят зустрівся з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином. Про це повідомляє видання The Washington Post. Ця зустріч, пише газета, - спроба закласти основу для переговорів між Трампом та Ином щодо запуску програми ядерного роззброєння КНДР. Сам глава Білого дому припускає: зусилля з організації перемовин можуть бути марними. Раніше видання The Wall Street Journal зазначало, що Пхеньян готовий до поетапного ядерного роззброєння. За даними японського видання Tokyo Shimbun, Північна Корея може підготувати план з денуклеаризації, якщо США гарантують їй збереження політичної системи.

Для того, щоб зрозуміти, що саме мається на увазі під ядерним роззброєнням півострова, треба дочекатися зустрічі Президента США з північнокорейським лідером. Про в коментарі Українському радіо сказав журналіст Віталій Портников. Він каже: у сторін може бути різне бачення щодо цього питання.

Південнокорейське видання The Chosun Ilbo каже: Білий дім сприймає північнокорейську пропозицію щодо поетапного скорочення ядерної зброї як затягування часу. Газета пише: президент США вимагатиме від Північної Кореї повного ядерного роззброєння протягом року. І Росія, і Китай, які є для Пхеньяна важливими ситуативними союзниками, уважно стежитимуть за спробами КНДР налагодити пряму комунікацію з Вашингтоном. Про це розповів аналітик Петро Бурковський.

Китайський лідер Сі Цзіньпін планує відвідати столицю Північної Кореї - Пхеньян. Про це повідомляє СNN.

Нагадаємо, що наприкінці березня лідер Північної Кореї Кім Чен Ин перебував із неофіційним візитом у Китаї. За даними Сі Ен Ен, Росія також просила про особисту зустріч з Кім Чен Ином. Відповіді північнокорейської сторони зараз немає. Місце, де можуть відбутися американсько-північнокорейські переговори, не називають. За словами Дональда Трампа, йдеться про 5 потенційних місць для зустрічі".

Олена Богданьок, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!