Прем’єр-міністр пообіцяв додати Суспільному 200 млн

Прем’єр-міністр пообіцяв додати Суспільному 200 млн

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сказав, що Кабінет Міністрів буде ініціювати зміни до бюджету для того, щоб профінансувати завдання, які стоять перед Суспільним мовником, і реальні потреби Національної суспільної телерадіокомпанії України у 2018 році.

Про це він сказав 17 квітня 2018 року під час суспільно-політичного форуму Реанімаційного пакета реформ  "Реформи під прицілом: діалог громадськості та уряду", відповідаючи на запитання заступниці шеф-редактора порталу "Детектор медіа", заступниці  голови наглядової ради публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (ПАТ "НСТУ") Світлани Остапи, - повідомляє "Детектор медіа".

Вона запитала Володимира Гройсмана про фінансування НСТУ та запросила його на зустріч із наглядовою радою Суспільного.

"Реформа державного мовлення в суспільне – одна з небагатьох, яку уряд може ставити собі в залік. Недофінансування Суспільного мовлення цього року на 50% фактично змусить його зупинитися за кілька місяців, а саме можлива зупинка аналогового мовлення. Цю проблему треба вирішити будь-яким чином протягом місяця, і ми чекаємо на це.

Але проблема набагато ширша, ніж багато хто думає. Нинішня модель фінансування, яка щороку несе ризик залишитися або залишити СМ без грошей, робить неможливим будь-яке реформування величезної компанії. Це як із трирічним бюджетним плануванням: ти завжди гасиш пожежі, а не думаєш про розвиток, якщо не маєш визначеності на найближчі роки.

Наглядова рада Суспільного має пропозиції, як змінити систему фінансування і зробити її передбачуваною – як цього вимагають стандарти Ради Європи. Наша пропозиція – організувати зустріч прем’єра та наглядової ради НСТУ, і конструктивно домовитися про спосіб вирішення цієї проблеми", – звернулася Світлана Остапа до Володимира Гройсмана.

У відповідь прем’єр-міністр сказав, що Уряд пропонував проект бюджету на 2018 рік, який передбачав забезпечити повне фінансування НСТУ.

"У парламенті була змінена ця позиція. Але я не бачу нічого критичного, оскільки ми дофінансуємо. По-моєму, йшла мова про 900 млн. Ви маєте сьогодні 776 млн. Вам потрібно було ще 200 млн для того, щоб ви завершили рік. 0, 2%, які призначені законом, це означає, що ця сума буде набагато більшою. Але тут виникає питання ефективності використання ресурсів", – сказав Володимир Гройсман.

За його словами, для виділення фінансування на потреби НСТУ у 2018 році необхідно побачити "публічний звіт про використання державних ресурсів".

"Усі медіа-представники говорять про те, що це колосальний бюджет для такого медіа і тих завдань, які перед ним стоять у цьому році. Я в принципі підтримую свободу медіа. Я думаю, що всі знають про те, що я дуже в цьому питанні однозначний, у мене не має ніяких інших речей. Тому я можу сказати, що уряд буде ініціювати зміни до бюджету для того, щоб фінансувати згідно з бюджету ті реальні потреби, які будуть необхідні для фінансування Суспільного", – зазначив Володимир Гройсман.

Він додав, що під час форуму питання НСТУ вирішили та "якщо треба, ще раз зустрінемося".