Ситуація у Сирії обговорюється на відкритому засіданні Радбезу ООН (аудіо)

Ситуація у Сирії обговорюється на відкритому засіданні Радбезу ООН (аудіо)

Імовірна хімічна атака у Сирії стала предметом обговорення сьогоднішнього відкритого засідання Ради безпеки ООН. Ініціатором обговорення ситуації на Близькому Сході виступила Росія.

Докладніше про ситуацію на Близькому Сході - Олена Богданьок:

"Москва наполягає на тому, що хімічна атака в сирійському місті Дума була постановкою. За словами глави російського МЗС Сергія Лаврова, в Сирію виїхала місія експертів Організації із заборони хімічної зброї. Він каже: місія прибуде в Дамаск і потім без зволікань поїде в Думу, де, за словами Сергія Лаврова, жодних підтверджень застосування хімічної зброї, хлору та інших речовин фахівці, які обстежили це місце, не виявили".

Сполучені Штати мають зразки крові та сечі потерпілих від смертельної атаки минулої суботи у Сирії”, - йдеться в повідомленні NBC News. За даними телеканалу, аналіз цих зразків показав позитивний результат на вміст хімічної зброї". Крім того, виступаючи у Конгресі, міністр оборони США Джеймс Меттіс сказав що вважає - у Сирії відбулась хімічна атака, і йде пошук фактичних доказів". За його словами, збройні сили США не збираються брати безпосередню участь у громадянській війні в Сирії, вони виконують свою місію щодо ліквідації ІДІЛ, але також можуть бути задіяні для реагування на те, чого прощати не можна – застосування хімічної зброї. Президент США Дональд Трамп у розмові з журналістами сказав: рішення щодо Сирії ухвалять "досить швидко". Уряд Великобританії підтримує вжиття рішучих заходів заради недопущення повторних хімічних атак у Сирії. Окрім цього, в уряді також виступили на підтримку тіснішої співпраці в цьому питанні зі США та Францією.

Військове командування США розглядає як можливі цілі для ударів у Сирії вісім об’єктів, повідомив телеканал CNBC. Cеред цілей - два сирійських аеродроми, один дослідницький центр і фабрика, яка потенційно причетна до виробництва хімічної зброї. Телеканал також повідомив, що сирійське командування перерозподіляє літаки військово-повітряних сил Сирії по аеродромах, де базується російська техніка. Сирія розраховує на те, що США не стануть завдавати ударів по російських об’єктах. Крім того, на Близький Схід вирушила ударна група військово-морських сил США на чолі з авіаносцем Гаррі Трумен. Коментуючи Українському радіо нинішню ситуацію на Близькому Сході, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос сказав, що на нинішньому етапі силова реакція Заходу на імовірне застосування хімічної зброї в Сирії виглядає відкладеною перспективою.

Про непослідовність у діях Заходу під час вирішення сирійського питання говорить політолог Віталій Кулик.

Поки США та союзники роздумують над можливим ударом у відповідь на хімічну атаку в Думі, низка авіакомпаній стали уникати повітряного простору в Сирії".

Олена Богданьок, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!