Український "Пласт" святкує 106-ту річницю

Український "Пласт" святкує 106-ту річницю

Цього дня у 1912 році відбулась перша присяга українського "Пласту" – національної скаутської організації України.

Про це повідомляє Vidia.

Перша українська організація "Пласту" виникла при філії Академічної гімназії у Львові в 1911 році за активної участі Петра Франка та Івана Чмоли. Відразу була взята назва "Пласт" (у запорізьких козаків пластунами називали розвідників – тих, хто вистежував ворога в прикордонних болотах). Згодом оформився Організаційний пластовий комітет у 1913 році, який об’єднав розрізнені пластові гуртки в масштабну крайову організацію.

Пластуни відзначилися тим, що брали активну участь у розбудові та захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР. Масовості пластовий рух набув у 1921 році з виходом першого українського підручника "Життя у "Пласті" за редакцією Олександра Тисовського.

Пластові організації виникали повсюди в Україні, але польська влада в Західній Україні і радянська в Східній повели рішучий наступ на скаутський рух. Його активісти були фізично знищені, з 1930 року "Пласт" працював у підпіллі, а з 1939 – за кордоном.

Діяльність "Пласту" була відновлена в Україні на початку 1990-х років. Нині "Пласт" – найбільша та найстаріша українська скаутська організація, яка діє у багатьох країнах світу та об’єднує пластунів України й української діаспори.