НБУ очікує надходження $2 млрд від МВФ в 2018 році

НБУ очікує надходження $2 млрд від МВФ в 2018 році

У 2018 році Національний банк очікує надходження близько 2 млрд доларів від МВФ, а також отримання урядом кредитів від ЄС і Світового банку.

Про це сказано в повідомленні НБУ, передають Українські Новини.

"В 2018 році Національний банк очікує надходження близько 2 млрд доларів від МВФ, а також отримання урядом кредитів від ЄС і Світового банку. Це дасть змогу збільшити міжнародні резерви до 21,6 млрд доларів на кінець поточного року", - сказано в повідомленні.

При цьому НБУ підкреслює, що в 2019 і 2020 роках через пікові виплати за зовнішнім державним боргом платіжний баланс буде зведено з дефіцитом і міжнародні резерви трохи скоротяться.

Основним ризиком для реалізації зазначеного макроекономічного прогнозу Національний банк вважає відсутність прогресу в проведенні структурних реформ, необхідних для збереження макрофінансової стабільності й співробітництва із МВФ.

Відстрочка необхідних кроків для поновлення співробітництва з офіційними кредиторами звужує вікно можливостей у залученні необхідного фінансування для здійснення пікових виплат за державним боргом у 2018-2020 роках.

Тому, на думку Національного банку, для збереження макрофінансової стабільності України критично важлива невідкладна активізація зусиль для продовження співробітництва із МВФ.

Також вагомим ризиком є проведення урядом більше м'якої фіскальної політики, зокрема, подальше збільшення соціальних видатків більше високими темпами, ніж у цілому зростання продуктивності праці в економіці, що може посилити інфляційний тиск.