Українську страву внесуть до списку спадщини ЮНЕСКО

Українську страву внесуть до списку спадщини ЮНЕСКО

Міністерство культури підтримало ініціативу Асоціації постачальників торговельних мереж про внесення українського борщу до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, інформують Економічні відомості.

За процедурою, яка розроблена міністерством укінці минулого року, спочатку необхідно внести український борщ до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Оскільки внесення до Національного реєстру ініціюють місцеві органи влади, або організації, діяльність яких пов’язана з охороною нематеріальної культурної спадщини, то таке внесення погодилося зробити місто Бровари.

Хоча назва міста більше пов’язана з пивоваріння, ніж з приготуванням борщу, але цю страву в Броварах люблять не менше, ніж у всій Україні, – підкреслив Дорошенко.

Клопотання про включення до Національного реєстру Мінкультури приймає двічі на рік, до 15 квітня і 15 жовтня. Останнім часом подачі заявки в Організацію Об’єднаних Націй – до 1 лютого 2019 року. В ЮНЕСКО розгляд питання займає 1,5 року. Щорічно держава може подавати до двох об’єктів на номінацію.

За процедурою страва вноситься до національного переліку нематеріальної спадщини не пізніше ніж у десятиденний строк після прийняття рішення Експертної комісії. Після чого почнеться процедура подачі заявки на визнання установою ООН.

“Асоціація постачальників звернеться до найвідоміших кухарів України в пошуках рецепта борщу, який можна вважати класичним. Оскільки рецептів борщу багато і вони відрізняються в багатьох регіонах нашої країни, то знайти класичний борщ, який готували ще наші предки, є важливим завданням”, – наголосив Олексій Дорошенко.

У 2016 році ЮНЕСКО визнав лаваш нематеріальною культурною спадщиною. Заявку на це подали спільно Азербайджан, Іран, Казахстан, Киргизстан і Туреччина. Бельгія в тому ж році добилася визнання ЮНЕСКО культури пива. Франція змогла переконати спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, що вся французька кухня є нематеріальною спадщиною людства. Крім цього, на світовому рівні визнані грецький салат, неаполітанська піца і грузинське вино.