Україна проінспектує свої літаки в Іраку, Ірані та Сирії

Україна проінспектує свої літаки в Іраку, Ірані та Сирії

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян доручив Державній авіаційній службі України здійснити перевірку інформації про перевезення сирійською авіакомпанією "Cham Wings" російських найманців між Дамаском і Ростовом-на-Дону.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше про такі факти заявило агентство Reuters. "За 14 місяців з 5 січня 2017 авіакомпанія здійснила 51 політ із Дамаска і Латакії в Ростов і назад. Щоразу для цього використовувалися лайнери "Airbus A320", які можуть перевозити до 180 пасажирів", - зазначили в агентстві.

Також там повідомлялося, що "Cham Wings" із 2016 року перебуває під санкціями США. Компанію звинуватили в доправці до Сирії бойовиків-союзників президента Башара Асада, зброї і спорядження для сирійської розвідки.

Крім того, раніше літаки Аirbus належали європейським і американським авіакомпаніям, але пізніше вони опинилися в парках близькосхідних компаній через мережу посередників і офшорів. Зокрема, 84 бувших у вжитку літаків виробництва Airbus і Boeing змогли придбати або орендувати компанії "Хорс" і "Дарт" (зареєстровані в Україні). З цих 84 літаків як мінімум 40 опинилися в Іраку, Ірані та Сирії.

Якщо за підсумками перевірки Державіаслужби інформація підтвердиться, Міністерство інфраструктури рекомендуватиме Уряду і РНБО внести зазначені компанії та їх власників до списку санкцій. Їх сертифікати будуть анульовані", - наголосив Омелян.

Нагадаємо, український авіаперевізник "Дарт", який раніше припинив польоти, планує повернутися на ринок під новим брендом.