Пальмова олія використовується в 80 % українських продуктів

Пальмова олія використовується в 80 % українських продуктів

Таку думку висловила доктор технічних наук Олена Сидоренко.

Про це повідомляють Агроновини.

"Протягом п'яти років ринок харчової продукції в Україні був пущений на самоплив. Зараз в Україні буде застосовуватися світова практика – скарги споживачів будуть надходити на гарячу лінію Держпродспоживслужби, будуть накладатися штрафи, будуть закриватися небезпечні виробництва харчової продукції і т. д.

До речі, використання пальмової олії заборонено в скандинавських країнах, в США у 8 країнах Європейського Союзу, там жорстко контролюється це питання. Так, пальмова олія заборонена у Франції. При виявленні фальсифікату з використанням пальмової олії де-небудь, інформацію про це відразу дають на центральних каналах Франції, і це вбивча історія для місцевих виробників.

Україна є країною з найбільшим обсягом в Європі з ввезення пальмової олії. Виробникам це дуже вигідно. Трансжир - гідрогенізована пальмова олія - дуже небезпечна для здоров'я дітей і дорослих. Якщо будуть введені величезні штрафи і заборони на використання пальмової олії в дитячому харчуванні – тоді будуть позитивні результати", - зазначила експерт.

За словами Олени Сидоренко, ця олія (гідрожир) присутня в широкому асортименті харчових продуктів. На етикетці пишуть "рослинний жир".

"У 80% продуктів в Україні є гідрогенізований жир. Він міститься в морозиві, в соусах, кетчупах, круасанах, в дитячих десертах, в дитячих сирочках і багатьох інших продуктах. Гідрожир приносить велику шкоду дитячому організму. Навіть звичайне печиво містить гідрожир, який може викликати діабет, серцево-судинні захворювання, оскільки порушується обмін на рівні клітинних мембран, тобто, не йде засвоєння жиру, а йде закупорка судин", - підсумувала експерт.