Омбудсмен відвідала Лук'янівське СІЗО

Омбудсмен відвідала Лук'янівське СІЗО

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова побувала з перевіркою у Київському слідчому ізоляторі.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

"У рамках реалізації Національного превентивного механізму Уповноважений з прав людини Людмила Денісова ознайомилася з умовами тримання в’язнів. Вона відвідала збірне відділення установи, з якого особи виїжджають на суди та слідчі дії, подивилась на продукти, з яких складається продуктовий пайок для цих людей. Також побувала в камерах найстарішого корпусу – так званої "катеринівки", поспілкувалася з засудженими-"транзитниками", в’язнями з довічним терміном покарання, жінками та неповнолітніми", - йдеться у повідомленні.

За результатами моніторингу виявилося, що давні проблеми Лук'янівського СІЗО практично не вирішуються. Керівництво пояснює це відсутністю централізованого фінансування. Водночас моніторинговим візитом виявлено факти, які не потребують додаткового фінансування - лампочки, оголені розетки тощо.

Під час перевірки виявлено, що слідчий ізолятор перенаповнений, не всі ув’язнені забезпечені окремим ліжком. У деяких камерах люди сплять по черзі, натомість є камери з комфортними умовами тримання на 5 - 6 місць, де перебуває не більше 2 осіб.

Найбільш актуальним питанням залишається забезпечення права ув’язнених на медичну допомогу, констатують в офісі уповноваженого. Через реформування установа залишилася без керівника медичної частини та достатньої кількості лікарів.

"Стан утримання в Київському слідчому ізоляторі залишається в фокусі уваги уповноваженого", - наголошує прес-служба омбудсмена.