В Україні якість продуктів перевірятимуть по-новому (аудіо)

В Україні якість продуктів перевірятимуть по-новому (аудіо)

Нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів запрацює в Україні з 4 квітня. Закон запроваджує зміни у державному контролі операторів ринку та вводить штрафні санкції за невиконання норм закону.

Докладніше Юлія Конішевська:
                                       
"Із запровадженням нового закону, інспектори Держпродспоживслужби зможуть здійснювати позапланові перевірки підприємств без попереджень. Це відбуватиметься у разі виявлення невідповідності або появи обґрунтованої підозри, що харчовий продукт становить небезпеку для життя та здоров’я споживачів.

При цьому процес перевірки дозволятиметься фіксувати на камеру та залучати до участі у цій події представників громадськості. Планові ж перевірки здійснюватимуться за  графіком. Періодичність здійснення планових заходів державного контролю підприємств залежатиме від ступеня ризику для життя і здоров'я людей. Наприклад, магазини із продукцією, яка швидко псується, перевірятимуться частіше, аніж магазини із товарами тривалого зберігання. Таку інформацію Українському радіо надали у прес-службі Держпродспоживслужби.

Новий закон покликаний привестИ положення контролю харчових продуктів тваринного походження та ветеринарні норми у відповідність до директив та регламентів Європейського Союзу, каже член правління громадської організації "Споживча довіра" Олена Куликова. За її словами, споживчий ринок України переповнений фальсифікатом, і споживачі часто  потерпають через це, ризикуючи власним здоров’ям.

Новий документ створює умови для забезпечення якості та безпеки харчової продукції для споживачів і встановлює чіткі і прозорі процедури перевірок, каже заступник директора інформаційної компанії "Проагро Груп" Марія Колесник. Це дозволить, за її словами,  звести до мінімуму корупційні ризики і посприяє розвитку чесної конкуренції.

Інспектори Держспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з актом перевірки. Цей документ повинен містити  інформацію про кількість питань для перевірки і має бути публічним. За порушення нових правил передбачені штрафні санкції на суму до 70 000 грн, залежно від правопорушення.

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!