Україна займає 11-те місце серед світових експортерів зброї

Україна займає 11-те місце серед світових експортерів зброї

Україна впродовж п'яти років опустилася на 11 місце серед світових експортерів зброї, найбільший клієнт – Російська Федерація.

Згідно з даними, оприлюдненими Стокгольмським інститутом дослідження проблем миру (SIPRI), упродовж останніх п’ятьох років (2013 - 2017 рр.) Україна посіла 11 місце серед світових експортерів зброї.

За цей період країна забезпечила 1,7% усього світового експорту. Впродовж попереднього п’ятиріччя її частка становила 2,1%. Таким чином, з 2008 до 2017 року постачання зброї з України знизилося на 26%.

Основними клієнтами України, згідно з даними звіту, за цей час були Росія (23%), Китай (20%) і Таїланд (12%).

У SIPRI також наголошують, що попри воєнний конфлікт, який триває з 2014 року, імпорт зброї Україною впродовж останніх п’ятьох років був на доволі низькому рівні. Зазначається, що РФ постачала бойовикам на Донбас танки, бронетехніку і ПТРК. При цьому наголошується, що через брак надійних джерел інформації точну оцінку про постачання туди зброї дати неможливо.

За період 2012 - 2016 років Україна посідала 9 місце серед країн-експортерів зброї у світі. А за період 2008 - 2012 років - 4 місце.

Раніше повідомлялося, що обсяги продажу зброї у світі в 2013 - 2017 роках зросли на 10% порівняно з 2008 -2012 роками.

Найбільшими світовими експортерами зброї є США (34%), Росія (22%), Франція (6,7%), Німеччина (5,8%), Китай (5,7%), Велика Британія (4,8%), Іспанія (2,9%), Ізраїль (2,9%), Італія (2,5%), Нідерланди (2,1%).

Найбільші імпортери зброї у світі – Індія (12%), Саудівська Аравія (10%), Єгипет (4,5%), ОАЕ (4,4%), Китай (4%), Австралія (3,8%), Алжир (3,7%), Ірак (3,4%), Пакистан (2,8%), Індонезія (2,8%).

При цьому нардеп від БПП, секретар Комітету з нацбезпеки і оборони Іван Вінник у коментарі телеканалу "112 Україна" наголосив, що з травня 2014 року Україна не поставила Росії жодного компоненту зброї.

"Я щойно мав робочу зустріч із керівником Служби експортного контролю України у зв’язку з цією інформацією і резонансом і ще раз можу підтвердити, що з травня 2014 року жодного компоненту зброї до РФ поставлено з України не було", – зазначив він.

Іван Вінник переконаний, що постачання Україною зброї на світовий ринок є меншими за 1,5%.

"Відповідний звіт – це аналіз інформджерел. Походження зброї пов'язують із тієї країною, яка її винайшла свого часу. Український оборонкомплекс ще з часів СРСР має у власності низку патентів на зброю, ракети, літаки, які Росія виробляє на своїй території та незаконно використовує як інтелектуальну власність України. Щодо вартості є цікава інформація: оцінку звіту здійснюють не за вартісними показниками, а за кількісними. Усі контракти щодо передавання зброї утаємничено, вони містять велику складову виплат, які не пов’язані з вартістю товару. Тому цей звіт слід уважно передивитися", – порадив нардеп. Він також зауважив, що Комітет національної безпеки і оборони звернувся з офіційним запитом до Служби експортного контролю України щодо цього питання.

Нагадаємо, указом президента України №691 від 27 серпня 2014 року було введено в дію рішення РНБО "Про заходи щодо удосконалення державної військово-технічної політики". Згідно з документом, експорт до РФ товарів військового призначення та подвійного використання з метою їхнього військового кінцевого використання Росією було припинено.

Ще торік "Укроборонпром" спростував інформацію про постачання української зброї до РФ: "Ми не здійснюємо торгівлю з країною-агресором, як це передбачено розпорядженням Кабміну від 2014 року. Концерн контролює, щоб жодна гайка не потрапила до ворога. Не виключено, що інші оборонні заводи, які не входять до складу "Укроборонпрому", продовжують співпрацювати з Росією, оминаючи законодавство України. Однак наші підприємства суворо дотримуються нормативних актів держави".

Тоді ж Державна служба експортного контролю теж спростувала цю інформацію, зазначивши, що "українським підприємствам не було видано жодного дозволу на експорт зазначених товарів російським користувачам".