Українські прикордонники в Азовському морі затримали судно під російським прапором

Українські прикордонники в Азовському морі затримали судно під російським прапором

У неділю, 25 березня, українські прикордонники в Азовському морі затримали риболовецьке судно-порушник під прапором Російської Федерації.

Про це повідомили в Державній прикордонній службі України (ДПСУ).

"Судно "Норд" зупинили в 15 милях від Обиточної коси. Під час перевірки встановлено, що воно зареєстроване на тимчасово окупованій території АР Крим. Крім того, члени суднокоманди порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України. Усі вони мали так звані паспорти громадян РФ, видані в місті Керч", – йдеться в повідомленні.

На цей момент затримане судно з командою на борту відконвойовано до порту Бердянська для здійснення подальших перевірочних і процесуальних дій. Також будуть встановлювати особи затриманих.

"На затриманих членів суднокоманди складено документи за ст. 204-2 КУпАП, а щодо капітана судна до СБУ скероване повідомлення за ст. 332-1 ККУ (Порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України)", – додали прикордонники.

Водночас у прокуратурі АР Крим зазначили, що за результатами здійснення першочергових слідчих дій вилучено судно і відповідну судову документацію. Готують клопотання про накладення арешту на вилучене майно.

Нагадаємо, морські порти, розташовані на території Автономної Республіки Крим (Євпаторія, Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта), закрито на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.04.2014 № 578-р ("Деякі питання функціонування морського і річкового транспорту") та згідно з наказом Міністерства інфраструктури України від 16.06.2014 р. № 255 ("Про закриття морських портів").

Заходження суден під іноземними прапорами до закритих морських портів і терміналів, розташованих на території АР Крим і м. Севастополь, буде розглядатися як порушення норм міжнародного права, як дії, що підривають суверенітет України, а також як порушення законодавства України, що спричинює притягнення до відповідальності судновласників, операторів і капітанів суден, у тому числі кримінальної.