В Україні стартує кампанія "Лікар для кожної родини"

В Україні стартує кампанія "Лікар для кожної родини"

З  2 квітня в Україні стартує національна кампанія "Лікар для кожної родини", під час якої кожен громадянин отримає можливість обрати лікаря первинної ланки та укласти з ним декларацію про обслуговування.

Про це під час брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Ми запланували на квітень початок кампанії з вибору лікаря, яка називається "Лікар для кожної сім'ї". З  2 квітня в усіх з'явиться можливість вільно обирати власного лікаря. Це означає підписати декларацію про вибір з сімейними лікарями, дільничними терапевтами  та педіатрами. Це фактично форма заяви про те, що ми обрали того чи іншого лікаря. За допомогою цієї декларації ми повідомляємо, що обрали саме такого лікаря і саме такий медзаклад. Інформація про наш вибір потрапляє до електронної системи охорони здоров'я і в липні кошти платників податків підуть конкретно за нас, конкретно в цей заклад, конкретно до того лікаря, кому ви довірили своє здоров'я. Це і є принцип гроші за пацієнтом", - сказав Павло Ковтонюк.

Заступник міністра наголосив, що принципово те, що лікаря можна обирати незалежно від місця реєстрації, а в залежності від власної зручності.

Для укладення декларації потрібно:
1. Обрати за власними критеріями медзаклад та лікаря.
2.Пересвідчитися, що медичний заклад підключений до електронної системи охорони здоров'я. У такого закладу на видному місці має бути спеціальна позначка "Тут можна обрати свого лікаря".
3.З собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію за дитину до 14 років, необхідно також свідоцтво про народження. Декларацію за дитину підписує один із батьків.
4. Звернутися до реєстратури та повідомити про намір укласти декларацію. Або під час прийому  повідомити про це лікаря.
5. Уповноважений працівник медзакладу введе дані пацієнта в електронну систему. На мобільний телефон має надійти смс-повідомлення з кодом, який потрібно повідомити працівнику медзакладу.
6. З електронної системи  працівник медзакладу має роздрукувати декларацію. Необхідно перевірити дані та підписати декларацію в двох примірниках, один із яких забирає пацієнт, другий залишається в медичному закладі.

Павло Ковтонюк окремо наголосив, що в паперовому вигляді декларації не укладаються, перед підписом декларації ваші дані мають бути спочатку занесені до електронної системи.

7. Працівник медзакладу підтверджує декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему.

Заступник міністра також повідомив, що згодом буде надана можливість пацієнтам безпосередньо укладати декларації з лікарем через систем e healht, але для цього потрібен буде цифровий підпис.

Він також наголосив, що кінцевого терміну укладання декларацій про надання первинної медичної допомоги немає. Це можна зробити, починаючи з 2 квітня в будь-який зручний для громадянина час.