Рада скасувала "правки Лозового"

Рада скасувала "правки Лозового"

Верховна Рада внесла зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо припинення дії "правки Лозового".

За прийняття відповідного законопроекту №8151 в цілому проголосувало 256 депутатів за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідно парламент вніс зміни до статей 132, 184, 234 Кримінального процесуального кодексу України стосовно виключення таких положень. Отже парламент повернув дію норм у редакції до внесення в них змін 3 жовтня 2017 року, які набули чинності з 15 березня.

Окрім того, під час обговорення законопроекту член профільного комітету Віктор Король зазначив, що поховання з наявністю відповідних експертиз стосуються тільки трупів у кримінальному впровадженні. "У жодному разі зміни не стосувались тих людей, які померли, зокрема, в лікарнях природньою смертю", - наголосив Король.

Як повідомлялося, 15 грудня набув чинності закон №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". Водночас прикінцеві положення розділу 4 передбачають введення в дію змін до 132-332 ст. КПК через три місяці після набуття чинності цього закону.

1 березня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що якщо до КПК до 15 березня не будуть внесені певні зміни, то робота правоохоронної системи буде паралізована.

Закон "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" змінив порядок розгляду клопотань про заходи забезпечення провадження, проведення експертизи в кримінальному провадженні та запровадив можливість оскарження повідомлення про підозру на стадії досудового розслідування. Цей закон було ухвалено 3 жовтня 2017 року.

Згідно з цим законом, слідчі і прокурори з 15 березня змушені направляти клопотання до судів за місцем реєстрації правоохоронних органів.