Європа відкликає з фармринку "вбивчий" препарат

Європа відкликає з фармринку "вбивчий" препарат

Європейська агенція з лікарських засобів рекомендує негайно відкликати з ринку препарат "Zinbryta" (даклізумаб), через переконливі докази серйозних розладів мозку запального генезу.

Про це повідомляє сайт Державного експертного центру.

"EMA рекомендує негайно призупинити торгову ліцензію та відкликати з ринку лікарський засіб "Zinbryta" (даклізумаб), що застосовується для лікування в Європі розсіяного склерозу, після отримання 12 повідомлень про серйозні розлади мозку запального генезу у всьому світі, включаючи енцефаліт і менінгоенцефаліт. Три випадки були летальними. Щоб захистити здоров'я пацієнтів, EMA рекомендує негайно припинити ліцензію лікарського засобу в ЄС та відкликати партії ліків з аптек та лікарень", - йдеться у повідомленні.

Наголошується: нові пацієнти не повинні починати лікування цим лікарським засобом. Фахівці системи охорони здоров’я мають негайно попередити пацієнтів, які в даний час отримують лікування лікарським засобом "Zinbryta" (даклізумаб) та припинити лікування цим лікарським засобом і розглянути альтернативи. За пацієнтами, яким припиняють лікування цим лікарським засобом, потрібно стежити принаймні 6 місяців.

Рекомендація EMA призупинити обіг лікарського засобу "Zinbryta" (даклізумаб) спрямована до Європейської комісії для ухвалення рішення.

Державний експертний центр повідомляє: інформація про зареєстровані в Україні лікарські засоби, що містять даклізумаб, в тому числі про лікарський засіб "Zinbryta", не міститься в Державному реєстрі лікарських засобів України.