Два циклони накриють Україну впродовж 17-го – 19-го березня (аудіо)

Два циклони накриють Україну впродовж 17-го – 19-го березня (аудіо)

Про це сьогодні в Києві на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розповів керівник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

За його словами, синоптики прогнозують погіршення погодних умов, дощі та снігопади і зниження температури до 12-15 градусів морозу.

Докладніше – Віолетта Карлащук:

"Перший циклон, який прИйде в суботу з Балкан через Молдову, накриє снігами і дощами переважно центральну частину країни, - повідомив директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, у неділю цей циклон залИшить території України, натомість прийде інший - із Румунії. Він принесе суттєве погіршення погодних умов на більшості території країни, сильні вітри, хуртовини, утворення снігового покриву у 25-50 сантиметрів. Найбільше від снігопадів потерпатимуть у Сумській, Полтавській, Черкаській, Вінницькій областях, на Прикарпатті. Дещо менше снігу, за словами Микола Кульбіди, очікується у північній частині Київщини.

Організувати роботу штабу ліквідації наслідків негоди на автошляхах доручив Укравтодору голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін. За його словами, спільно з органами місцевого самоврядування необхідно визначити найнебезпечніші ділянки руху транспорту і запобігати виникненню аварій і заторів. А у разі необхідності забезпечити залучення додаткової техніки.

В областях готуються до негоди. Приміром, на Хмельниччині для прибирання снігу підготували майже 180 одиниць спецтехніки, а також 14 інженерних машин та понад 60 автомобілів підвищеної прохідності, - каже начальник прес-служби обласного ДСНС Андрій Козак. За його словами, у кожному районі області у суботу вранці розгорнуть 20 мобільних пунктів обігріву. Намети обладнають автономними джерелами живлення, там будуть ліки та запас провіанту. Також закуповують продукти та медикаменти для відділених сіл, - каже представник управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької облдержадміністрації Юрій Корева.

Найближчими днями зниження температури до 15-17 градусів морозу, а також сильний вітер і снігопади очікуються і на Житомирщині. Лікар опікового відділення обласної лікарні Сергій Ковалевський радить під час ускладнення погодних умов і, зокрема, зниження температури, обмежити піші прогулянки і тепло вдягатися при  виході на вулицю.

Наступного тижня прогнозують потепління, яке може призвести до підвищення рівня води на водоймах, - повідомив голова ДСНС Микола Чечоткін. За його словами, боротися з наслідками повеней будуть 8 штабів швидкого реагування".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!