Міністерство юстиції має намір збільшити мінімальний розмір аліментів на дитину

Міністерство юстиції має намір збільшити мінімальний розмір аліментів на дитину

У Міністерстві юстиції України запропонують норму, згідно з якою діти матимуть право на частку спільного майна колишнього подружжя нарівні з батьками.

У Міністерстві юстиції України розробили законопроект, який передбачає збільшення мінімального розміру аліментів на кожну дитину, повідомив міністр юстиції Павло Петренко на засіданні Кабінету Міністрів, передає прес-служба відомства.

"Нині йде серйозне обговорення можливості збільшення обсягу утримання дитини після розлучення батьків. Вже розроблено законопроект, який пропонує суттєво збільшити мінімальний розмір аліментів на дитину. Окрім того, ми можемо запозичити норму французького законодавства, за якою нащадки після розлучення батьків повинні отримати такий самий рівень утримання, який вони мали під час проживання у повній сім'ї", - сказав Павло Петренко.

Також міністр має намір запропонувати ввести норму, згідно з якою діти матимуть право на частку спільного майна колишнього подружжя нарівні з батьками. За його словами, планується створити систему стимулювання батьків і органів влади на місцях.

"Окремо ми плануємо прописати норми мотивації для тих батьків, які відповідально ставляться до виховання своїх дітей. Це будуть відповідні податкові й соціальні пільги. Ще одна новація – створення реальних стимулів для органів влади на місцях, які вкладають кошти в розширення дитячого простору: створення дитячих садочків, будівництво спортивних майданчиків, відкриття різного роду курсів і гуртків для гідного виховання дитини", - додав міністр.

Раніше Павло Петренко повідомив, що від початку року Мін'юст стягнув 485 млн грн аліментів на користь 448 тис. дітей. Крім того, на сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів було прийнято рішення посилити відповідальність неплатників аліментів.

Нагадаємо, 6 лютого в Україні набув чинності закон про обмеження для неплатників аліментів.

Коли сума несплачених аліментів перебільшить суму за півроку, до боржника застосують обмеження до моменту виплати грошей:
у праві на виїзд за кордон;
у праві на керування автівкою;
у праві на користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
у праві полювати.