ОБСЄ моніторять ситуацію в Ужгороді

ОБСЄ моніторять ситуацію в Ужгороді

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні не підтверджує інформацію про відкриття спостережної місії на Закарпатті, але заявляє про посилений моніторинг в Ужгороді.

Про це повідомили в прес-службі СММ ОБСЄ, передає "Радіо Свобода".

"У відповідь на нещодавні події в місті Ужгороді та на його околицях СММ ОБСЄ посилила моніторинг у цьому районі", - йдеться у відповіді.

У СММ ОБСЄ наголошують, що продовжуватимуть моніторинг ситуації в Ужгороді "шляхом безперервного патрулювання" з Івано-Франківська.

ЗМІ повідомили, що глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив: ОБСЄ поінформувала його про відкриття спостережної місії на Закарпатті. Зокрема, місія ОБСЄ нібито базуватиметься в Ужгороді, до її складу входять 12 людей.

Тим часом, у Закарпатській ОДА заявили, що нічого не знають про відкриття офісу місії ОБСЄ.

Нагадаємо, взаємини України і Угорщини різко загострилися останнім часом через новий український закон "Про освіту", що передбачив поступове запровадження у школах переходу на навчання державною українською мовою. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Офіційний Київ ці звинувачення відкидає.

У лютому в Ужгороді сталися два напади на будівлю Товариства угорської культури: 4 і 27 лютого. 4 березня голова Нацполіції Сергій Князєв повідомив, що правоохоронці розкрили обидва злочини.