У Канаді у лютому - березні видобувають кленовий сироп (аудіо)

У Канаді у лютому - березні видобувають кленовий сироп (аудіо)

Кінець лютого - початок березня - ідеальний час для виготовлення кленового сиропу, майже 90 відсотків якого походить із Канади.

Наш власний кореспондент Максим Наливайко побував на кленовій фермі, аби особисто ознайомитися з процесом, що не зазнає суттєвих змін вже кілька століть.

Цукровий клен – це ендемічний для сходу Північної Америки вид дерев, що росте тут споконвіків. До поширення на материку цукрової тростини, саме він забезпечував солодкі потреби корінних мешканців і перших європейських поселенців Нового світу. Технологія виготовлення кленового сиропу налічує сотні, якщо не тисячі років і протягом цього часу практично не змінилася.

Збір соку можливий лише за умов денної температури на кілька градусів вищої за нуль і невеликих морозів уночі. Це обмежує час збору усього кількома тижнями в році. Саме цей факт, а також повна натуральність кінцевого продукту та велика кількість затратних матеріалів, робить його дорогим. Хоча для споживача ціна сповна окупається корисними властивостями та відмінним смаком.

Прослухати репортаж

Максим Наливайко. З Канади. Для Українського радіо.

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!