В Україні продовжують знищувати первоцвіти (аудіо)

В Україні продовжують знищувати первоцвіти (аудіо)

Майже 25 мільйонів первоцвітів знищується щороку в Україні з кінця лютого до кінця березня. Це й ті, що належать до майже двох десятків видів, занесених до Червоної книги України. Наприклад, цикламен Кузнєцова залишився в одному місці у Криму, у Карпатах майже зник шафран Гейфелів і білоцвіт весняний.

Катерина Шевцова докладніше:

"До весняного розквіту первоцвіти готуються з осені, розповідає заступниця директора Буднику природи Галина Стець . Якщо їх зривають під час цвітіння, квітка не встигає утворити насіння, з якого проростають нові квіти.

У Києві у березні у різних точках реалізовується майже мільйон первоцвітів, каже директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Продаж червонокнижних рослин незаконний, тож поліція і екологічна інспекція маю право накладати штрафи, каже еколог.

Людину, яка зриває квіти, складно затримати у лісі, каже Володимир Борейко, але цілком можливо упіймати того, хто продає первоцвіти.

Речник Державної прикордонної служби Олег Слободян повідомив Українському радіо, що дані щодо вивезення первоцвітів за кордон, якщо такі факти є, можуть бути відомі Державній митній службі. Українське радіо спрямувало до відомства інформаційний запит і очікує на коментар".

Катерина Шевцова Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!