Україна підписала контракт із Польщею на термінові поставки газу

Україна підписала контракт із Польщею на термінові поставки газу

НАК "Нафтогаз України" підписав із найбільшою енергетичною компанією Польщі "PGNiG" терміновий контракт на постачання газу.

Поставки почалися в п'ятницю о 6:00 через вузол "Германовице", який поєднує польську і українську ГТС, повідомляється на сайті PGNiG.

"Обсяг поставок - понад 60 млн куб. м. Контракт із PGNiG діє до кінця березня 2018 року.", - йдеться у повідомленні.  

Нагадаємо, 1 березня голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв під час засідання РНБО України запропонував ввести обмеження на споживання газу через значне похолодання і дій російського "Газпрому", який відмовився поставляти газ Україні.

Він повідомив, що через значне похолодання в Україні спостерігається рекордне добове споживання газу - 200 млн куб. м, при цьому 18 млн куб. м газу стали дефіцитом, який міг бути перекритий завдяки поставкам газу з Росії. Коболєв зазначив, що цей дефіцит буде частково перекрито покупками газу за високими цінами з європейського напрямку, додавши, що ці рахунки будуть виставлені "Газпрому" за невиконання контракту.

Тим часом, Кабмін на 5 діб запровадив Національний план дій для недопущення кризової ситуації в енергетиці через дії російського монополіста. План, зокрема, передбачає переведення генеруючих компаній з газу на мазут, а також припинення роботи навчальних закладів до 6 березня.