У Львові обговорювали проблему ксенофобії щодо циган (аудіо)

У Львові обговорювали проблему ксенофобії щодо циган (аудіо)

Сьогодні учасники засідання Львівського прес-клубу – правозахисники, медіаексперти та представники громадських організацій з Києва, Харкова та Львова – обговорювали проблему протидії ксенофобії щодо циган.

Це, зокрема, пов’язано з тим, що місяць тому у Львові з’явилася громадська спільнота "Ловці", яка декларує боротьбу з "ромською кишеньковою злочинністю".

Докладніше – наша кореспондентка Наталія Козачук:

"Групу "Ловці" в соціальній мережі створила львів’янка Роксолана Лісовська. Жінка каже, що останнім часом місто особливо потерпає від так званої "циганської кишенькової злочинності", а тому закликала небайдужих об’єднати проти неї свої зусилля. Мета цих "ловців" ловити "на живця", ловити по гарячих слідах циган.

Діяльність спільноти викликала різку критику і з боку правозахисників, і з боку ромської спільноти України. Боротися зі злочинністю треба, але робити це за етнічною ознакою означає сіяти міжетнічну ворожнечу та ненависть, - сказав голова Львівського правління організації ромів "Терніпе" Микола Юрченко.

На Львівщині близько тисячі живе ромів. Вони живуть осіло. Це звичайні родини, і акцентувати на тому, що роми – це злочинці, для нашого міста не додасть ні плюсу, ні бонусу.

За словами керівника групи моніторингу прав національних меншин Конгресу національних громад України В’ячеслава Ліхачова, експертна група з українських та зарубіжних експертів напрацювала рекомендації для державних органів та громадянського суспільства щодо дотримання прав ромів у всіх сферах життя суспільства. Ці рекомендації найближчими днями з’являться у вільному доступі в Інтернеті".

Наталія Козачук, Львів, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!