Єврокомісія назвала умови для нової макрофінансової допомоги Україні

Єврокомісія назвала умови для нової макрофінансової допомоги Україні

Європейська комісія прихильна продовжувати програму надання макрофінансової допомоги в Україні, але для цього необхідно виконати низку умов.

Про це заявив генеральний директор Єврокомісії Крістіан Даніельсон, передає День.

"По-перше, обов’язковою умовою для надання такої допомоги є існування діючої програми МВФ. Зараз Україна перебуває в дискусії з МВФ щодо умов продовження програми фінансування. Має бути досягнута ця згода і має бути оголошено про продовження співпраці України з МВФ, щоби ми могли зробити наступні кроки щодо надання Києву макрофінансової допомоги", - сказав Даніельсон.

По-друге, Євросоюз має визначити свої умови надання такої допомоги, зазначив гендиректор. Це рішення ухвалюється Єврокомісією не одноосібно, воно потребує схвалення Європарламентом і Радою ЄС.

Він нагадав, що ЄС станом на сьогодні надав Україні 2,81 млрд євро макрофінансової допомоги на додаток до того, що надається у вигляді грантів.

"Що стосується продовження цих програм у майбутньому – побачимо. Та можу підтвердити, що нова макрофінансова допомога – одна з опцій, яка зараз активно дискутується, і Єврокомісія прихильна до неї. Але рішення ще не ухвалене", - сказав Даніельсон.

Нагадаємо, що ЄС припинив фінансування в Україні шести програм із транскордонної співпраці.