МОЗ запроваджує нові правила закупівлі вакцин

МОЗ запроваджує нові правила закупівлі вакцин

Міністерство охорони здоров'я запроваджує нову міжнародну методику розрахунку потреби вакцин, розроблену спільно Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Таке рішення ухвалив Уряд, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Нова методика розрахунків передбачає створення 25%-го буферного запасу вакцин. Резервні обсяги зможуть забезпечити безперебійний процес імунізації населення, що вкрай важливо, особливо зараз, коли ми бачимо підвищення довіри батьків до вакцин і зріст рівня імунізації населення", - прокоментувала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Відповідно до нової методики збору потреб у вакцинах, враховуватиметься загальна чисельність населення, його приріст, кількість новонароджених та інші показники. Методика дозволяє вирахувати потребу і для планових щеплень, і для посиленої імунізації.

Перехід на міжнародну систему дозволить автоматизувати збір потреби у вакцинах із регіонів, що раніше відбувався "у ручному режимі", та зробити розрахунки потреби більш точними. Запровадження нової системи розрахунку також забезпечить більш ефективне використання вакцин.

Нагадаємо, у 2017 році на закупівлю вакцин було виділено 397 мільйонів гривень. Загалом Україна закуповує вакцини для профілактики 10 хвороб.