Питання реконструкції Поштової Площі обговорювали в Комітеті ВРУ (аудіо)

Питання реконструкції  Поштової Площі обговорювали в Комітеті ВРУ (аудіо)

Що буде на Поштовій Площі Києва - музей чи торговельно-розважальний центр - та як зберегти  археологічні знахідки, які були виявлені під час  будівництва торговельно-розважального центру, сьогодні обговорювали на засіданні підкомітету  з питань взаємодії з громадянським суспільством комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

Нагадаємо,  понад три роки тому на приблизно  п’ятиметровій глибині будівельники виявили древні артефакти. Археологи  розчистили цілий квартал: вулицю, кілька провулків і садиби часів Київської Русі. Знахідки датують 11-13 століттям. Це стало історичним відкриттям і  проблемою, як вберегти артефакти від руйнувань.

З подробицями – Тетяна Власенко:

Будівництво торгово-розважального центру на Поштовій площі нині призупинено. Археологічні розкопки також. Древні знахідки чекають, поки посадовці вирішать їхню долю. Дискусії тривають. Поки дійшли згоди, як вберегти від руйнувань артефакти, розповідає  археолог Михайло Сагайдак. Каже, аби знову не поховати знахідки під землею, встановлять палі і бетонні плити.

Активісти домагаються створення на Поштовій площі підземного музею, - розповідає представниця громадської організації "Громада Андріївський узвіз" Ольга Рудковська. За її словами,  відповідна петиція до Київради набрала 13 тисяч голосів жителів столиці.  

Торік у грудні   постійна комісія Київської міської ради з питань власності схвалила  проект рішення про розміщення музею на місці археологічних знахідок. Досі не залагоджено юридичні питання з інвестором будівництва підземного торговельно-розважального центру на Поштовій. Є
спроби заговорити вирішення цього питання, висловлює припущення депутат київради й ініціатор музеєфікації археологічних знахідок Сергій Гусинський.

Досі не визначено відповідального за те, що  саме може бути створено на місці археологічних знахідок, і у  цьому головна проблема, каже  голова парламентського комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Представниця Мінкульту Тамара Мазур каже, що поки  зарано говорити про створенню музею на Поштовій. Головне нині -  зберегти археологічні знахідки і завершити усі дослідження, бо вчені виявили там нові артефакти. Потім провести  консервацію пам"яток".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!