Українське радіо відзначає Всесвітній день радіо

Українське радіо відзначає Всесвітній день радіо

Щороку, 13 лютого відзначається Всесвітній день радіо за рішенням ЮНЕСКО. Обрана дата не випадкова. Саме 13 лютого у 1946 році вперше вийшло в ефір “Радіо ООН”, яке мовило напряму зі штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй. Організатором святкування є Європейська мовна спілка. Українське радіо є членом ЄМС, а тому щороку приєднується до святкувань.

"Кожного року цей день має  нове гасло. Наприклад, минулого року  воно звучало так: "Радіо в часи воїн і надзвичайних ситуації". Гаслом цьогорічного Всесвітнього дня радіо є "Радіо та Спорт!" Якщо в минулому році ми розповідали про наші проекти, які стосуються війни на Донбасі, окупованих територій Криму і Донбасу, переселенців, інформування про ці проблеми, то цього року ми робимо акцент на спорт. По-перше,  це  рік, коли відбувається  Зимова  олімпіада-2018. Саме тут важливо підкреслити, що Українське радіо – це єдиний радіомовник в Україні у якого є своя професійна редакція спортивної радіожурналістики. І в цьому році, з нагоди такого дня, ми запустили спеціальні спортивні проекти. По-перше, спорт у нас живе на радіо "Промінь". Є щоденна програма  "Планета спорту" на Першому каналі Українського радіо",  – розповідає генпродюсер Українського радіо Дмитро Хоркін.

До олімпіади запущені  ще два спецпроекти. Це "Олімпійський щоденник",  який виходить о 16.10 не тільки на Першому каналі Українського радіо, на каналі "Промінь",  а й у прямому ефірі телеканалу "UA: Культура", а також на всіх регіональних телерадіостанціях. Другий проект – це щоденна виїзна студія Українського радіо із офіційного прес-центру фан-зони зимових Олімпійських ігор-2018 у телецентрі "Олівець" щоденно о 14.30.   

"Щодо "Спорту та радіо", то тут важливо підкреслити  майстерність спортивного журналіста. Він повинен мати особливий хист для того, щоб аналізувати те,  що не завжди можна передати через радіо. Тобто, якщо спортивний коментатор на футболі просто передає свої емоції й інколи розповідає історію про футболістів, то тут коментатор повинен розповісти і що діється на стадіоні, і які там емоції, і який саме футболіст, і ще багато цікавих історій. Тому – це високе мистецтво тих, хто саме працює на Українському радіо у спортивній редакції", –  підкреслює Дмитро Хоркін.

Українське радіо – головний мовник країни, найстаріше в нашій державі. Уперше воно вийшло в ефір 16 листопада 1924 року. Сьогодні його покриття – це 148 FM передавачів. Жодна радіостанція в Україні не має такого покриття.