Вчені створили супердеревину, здатну замінити сталь

Вчені створили супердеревину, здатну замінити сталь

Американські дослідники заявили, що вони розробили простий спосіб зробити деревину міцною, як сталь, або навіть титанові сплави, що уможливить її застосування в таких областях, як будівництво, автовиробництво та літакобудування.

Про це повідомляє портал global-analityk.com.

"Цей новий спосіб обробки деревини зробить її в 12 разів міцнішою за натуральну деревину, і в 10 разів жорсткішою", - заявив доцент Лянбін Ху з Мерілендського університету, який керував дослідженням.

"Така деревина може стати конкуренткою сталевих, або навіть титанових сплавів, настільки вона сильна і довговічна. Її також можна порівняти з вуглецевим волокном, але вона значно дешевша", - сказав Ху.

Згідно з дослідженням, опублікованим в середу в британському журналі "Nature", процес починається з видалення із деревини лігніну - органічної речовини, що поряд з целюлозою є складовою частиною здерев’янілих тканин вищих рослин. Разом з геміцелюлозою вона зумовлює міцність стовбурів і стебел рослин. Потім оброблювана деревина стискається при температурі біля 100 градусів С приблизно на один день, що робить зразок в п’ять разів тоншим за свій звичайний розмір. "Волокна деревини стискаються настільки жорстко, що вони можуть утворювати міцні водневі зв’язки", - кажуть вчені. "Таким чином усуваються всі дефекти, такі як дірки або вузли", - пояснили дослідники. Процес обробки подовжується при застосуванні фарби.

Професор Тенг Лі з Університету штату Меріленд, який керує дослідженням, виміряв механічні властивості щільної деревини і виявив, що вона така ж міцна, як сталь, але в шість разів легша.

"Оброблена деревина потребує в 10 разів більше енергії для руйнування, ніж натуральна, її навіть можна  згинати і формувати на початку процесу", - сказав Лі Сіньхуа.

Дослідники також протестували матеріал, стріляючи в нього кулями. На відміну від натурального дерева, яке пробивалося навиліт, у повністю обробленій деревині кулі застрягали.

"Папір з обробленої деревини є дуже перспективним для проектування легких високопродуктивних конструкційних матеріалів, які мають величезний потенціал для застосування в тих галузях, де необхідна значна міцність, велика в’язкість і висока балістична стійкість", - сказав Хуацзян Гао, професор Браунського університету, який не брав участі в дослідженнях. "Особливе захоплення викликає те, що метод є універсальним для різних видів деревини та досить простим у застосуванні", - сказав Гао.