ОБСЄ: кількість обстрілів на Донбасі збільшилася

ОБСЄ: кількість обстрілів на Донбасі збільшилася

У зоні бойових дій на Донбасі кількість порушень режиму припинення вогню за тиждень зросла на 30%.

Про це заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ, передає Радіо Свобода.

"За тиждень насильство на сході України не припинялося, навпаки, наші спостерігачі зафіксували 30% зростання кількості порушень режиму припинення вогню. Приблизно половина – у трикутнику Ясинувата-Авдіївка-Донецький аеропорт. Минулого тижня у цьому районі зафіксовано близько 3,2 тисячі випадків порушення режиму перемир’я", – сказав він на брифінгу в четвер у Києві.

За словами представника ОБСЄ, кількість випадків застосування сторонами забороненого Мінськими угодами озброєння зросла майже втричі.

"Природно, що спостерігачі також фіксували наявність невідведеного важкого озброєння. Загалом 56 одиниць озброєння, розміщеного з порушенням домовленостей, 49 із них – на підконтрольних Києву територіях… За допомогою БПЛА ми зафіксували 7 зенітно-ракетних комплексів підконтрольної так званої ДНР у Макіївці – ці комплекси були розміщені біля житлових будинків, 1 ЗРК зафіксували у підконтрольному Києву населеному пункті Відродження", – сказав Гуґ.

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі оголосила черговий, новорічно-різдвяний, "режим тиші" з півночі 23 грудня 2017 року. Нинішнє нове перемир’я, як і попередні, порушується практично щодня. Сторони заперечують свою вину в цьому і звинувачують противників у провокаціях.

31 січня українська сторона на переговорах в Мінську зауважила, що на Донбасі за час дії так званого "різдвяного перемир’я" лише одного дня не було обстрілів.