В Україні планують модернізувати Національну систему оповіщення (аудіо)

В Україні планують модернізувати Національну систему оповіщення (аудіо)

Модернізувати Національну систему оповіщення населення про надзвичайні ситуації в Україні планується до 2023-го року. До її оновлення будуть залучені компанії-надавачі послуг мобільного зв’язку.

Відповідний меморандум із кількома найбільшими такими компаніями підписали сьогодні у Києві представники держслужби з надзвичайних ситуацій та Міністерства інформаційної політики.

Розповідає Володимир Задворний:

"Про необхідність оновлення системи оповіщення нагадують ситуації на кшталт тієї, що сталася торік у вересні на Вінниччині. Нагадаю, тоді неподалік села Калинівки на військовому складі розпочалася пожежа, що переросла згодом у вибухи. Боєприпасами, що розліталися зі складу, було зруйновано і пошкоджено будівлі у кількох довколишніх селах. Дехто з місцевих жителів після проведеної тоді евакуації розповів Українському радіо, що про початок пожежі ніде не повідомлялося і про надзвичайну ситуацію люди дізнались уже коли почали вибухати снаряди.

Мережа комунікацій в Україні потребує оновлення, каже голова державної служби із надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, і це закладено у концепцію розвитку системи оповіщення в державі.

До цієї роботи буде долучено компанії-оператори мобільного зв’язку, що працюють на вітчизняному ринку. За словами представника однієї з найбільших таких компаній Євгена КражанА, мобільні оператори долучилися до цієї програми добровільно.

У концепції розвитку системи оповіщення пріоритетне значення надається також суспільному мовнику, розповів представник Національної суспільної телерадіокомпанії Валерій Юрченко.

Згідно з меморандумом про співпрацю оператори мобільного зв’язку взяли на себе зобов’язання реконструювати і осучаснити канали оповіщення, що зараз існують на місцевому, регіональному і державному рівнях. Вони готові також допомогти у створенні системи, що дозволить через мобільний і інтернет-зв'язок передавати одночасно великій кількості людей, наприклад, повідомлення про надзвичайні ситуації і спростування небезпечних фейкових новин".

Володимир Задворний. Українське Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!