Депутат від австрійської Партії свободи склав повноваження через скандал довкола "нацистських пісень" (аудіо)

Депутат від австрійської Партії свободи склав повноваження через скандал довкола "нацистських пісень" (аудіо)

Австрійський політик із правопопулістської Партії свободи Удо Ландбауер склав свої повноваження через скандал довкола так званих "нацистських пісень".

Молодіжне об’єднання, членом якого він був, і в документах якого були виявлені тексти антисемітського змісту, стало об’єктом розслідування прокуратури. Цей рух може припинити свою діяльність.

З Відня повідомляє наша власна кореспондентка Оксана Діденко:

"Минулого тижня одна з австріійських гезет оприлюднила цитати з пісенного збірника братства "Ґерманія", в яких міститься заклик масово вбивати євреїв та прославляються нацистські загони. Ця організація школярів і студентів Нижньої Австрії є маловідомою та малочисельною.

Однак дуже відомим виявився один із її керівників - Удо Ландбауер, член Партії свободи, яка нині при владі, та головний кандидат від цієї сили на парламентських виборах у землі Нижня Австрія. Після скандальної публікації політик залишив посаду віце-голови "Ґерманії", наголосивши, що не знав про існування антисемітських текстів. В ефірі Австрійського громадського мовника він пояснив, що не вважає себе винним.

Сьогодні стало відомо, що Ландбауер під тиском преси і громадськості також склав свої депутатські повноваження та призупинив членство в партії.

Міністерство внутрішніх справ Австрії за вказівкою уряду розпочало процедуру розгляду розпуску братства "Germania". Як повідомив на прес-конференції очільник МВС Герберт Кікль, для припинення діяльності організації необхідно мати поважні підстави.

Нагадаю, поширення нацистських ідей в Австрії карається Конституційним законом про заборону націонал-соціалізму. Нині прокуратура міста Вінер Нойштадт має встановити, хто несе відповідальність за антисемітські тексти братства. Триває розслідування стосовно чотирьох осіб".

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!