Україна вшановує пам'ять Героїв Крут

Україна вшановує пам'ять Героїв Крут

Урочистості з нагоди 100-річчя бою під Крутами та вшанування Героїв Крут відбуваються на місці історичних подій - біля Меморіалу Героїв Крут на Чернігівщині.

Відбудеться також церемонія вручення Державних прапорів із пам’ятними стрічками, а також прем’єрне виконання концертного маршу Героям Крут.

"Станція Крути - лише маленька точка на карті залізничних сполучень. І тільки одна із численних битв в одвічному "хрестовому поході" Росії проти України. Але Крути в просторі та часі буття українського народу посідають надзвичайно важливе місце. Ця назва, як писав Улас Самчук, "врізбилася у наше народне єство, у наш дух і нашу плоть", - написав Президент у своєму Фейсбуці.

29 січня на станції Крути о 12.00 відбудеться літературно-мистецька композиція та церемонія покладання квітів до Меморіалу Пам’яті Героїв Крут, згодом - поминальна літія.

О 12.30 розпочнеться мітинг із нагоди відзначення 100-річчя бою під Крутами та вшанування пам’яті Героїв Крут, урочисте проходження військовослужбовців та ліцеїстів, інформує Український інститут національної пам'яті.

29 січня одні з основних заходів будуть відбуватися у Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації. Саме там, у стінах цього військового закладу, ще в листопаді 1917 року за наказом генерального секретаря з військових справ Симона Петлюри була створена перша українська військово-юнацька школа і саме там впродовж тижня у січні 1918 року пройшли початковий вишкіл сотні юнаків, які добровольцями вирушили на Крути, повідомив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

Нагадаємо, 29 січня 1918 року під Крутами на Чернігівщині відбувся 6-годинний бій між 5-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та 3 сотнями київських студентів, гімназистів і курсантів, що стали на захист Української Народної Республіки. Усі студенти або загинули, або були взяті в полон і жорстоко страчені.

Бій під Крутами стримав наступ більшовиків на 4 дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України. Офіційно День пам’яті Героїв Крут почали відзначати в Україні з 2007 року.