На вулицях Відня відбуваються протести проти "Академічного балу" (аудіо)

На вулицях Відня відбуваються протести проти "Академічного балу" (аудіо)

У Відні в ці хвилини розпочинається так званий "Академічний бал", на якому традиційно збираються праві сили. На вулицях міста почалися демонстрації проти проведення цієї акції.

На зв"язку зі студією наша власна кореспондентка в Австрії – Оксана Діденко:
    
"Академічний бал" організовує правопопулістська  Австрійська Партія свободи. Це видозмінений колишній "Бал віденських корпорацій" - студентів і молоді крайніх правих поглядів, який існує вже понад 60 років. Традиційно цей бал вважається місцем зустрічі правих екстремістів.

На сьогоднішньому заході очікується понад 2.500 гостей, серед яких і віце-канлер країни, лідер Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе. Також планують бути й  праві політики з-за кордону – хто саме, не розголошується.

Проти цього заходу по місту відбуваються щонайменше 5 демонстрацій протету -  від лівих сил. Одна з них - багатотисячна хода поряд з палацом Гофбурґ, де відкривається бал. Демонстранти скандують "НІ – фашизму", "нацисти – геть", несуть гасла проти екстремізму в Австрії, також проти правих в уряді.

Але протести не зможуть перешкодити гостям потрапити на бал - поліція перекрила Площу Героїв перед палацом і прилеглі вулиці, у протестувальників немає можливості підійти до місця проведення заходу. Як повідомив президент поліції Відня Ґерхард Пюрстль, правоохоронці готуються до можливих проявів насильства.

Окрім австрійців, участь в демонстраціях беруть і радикальні антифашисти з Німеччини та інших сусідніх країн. За порядком стежать приблизно 3.000 поліцейських".

Відень, Оксана Діденко.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!