Екологи вимагають посилити вимоги до експлуатації сміттєзвалищ (аудіо)

Екологи вимагають посилити вимоги до експлуатації сміттєзвалищ (аудіо)

Посилити вимоги до експлуатації сміттєзвалищ і перевезення відходів, підвищити податок на захоронення сміття і штрафи за порушення відповідного законодавства - такі положення, серед іншого, пропонують включити до національного плану поводження з відходами екологи – учасники сьогоднішнього засідання Національної екологічної ради.

Новації пропонують закласти до п’ятирівневої нормативної системи поводження з побутовими відходами.

Питання вивчала Тетяна Сергійчук:

"З першого січня в Україні заборонено захоронення твердих побутових відходів без попередньої обробки. Проте і сміттєприймачів для окремих видів сміття іще не вистачає, говорять мої довільно обрані співрозмовники.

Експерт міжрегіонального центру наукових досліджень і експертиз Марина Чебан каже, що необхідно створити реєстр установ, які здійснюють сортування і транспортування побутових відходів.

За чинним законом цим мають опікуватися органи місцевого самоврядування. А відповідальність за засмічення покладена на тих, хто формують відходи – громадян, господарства і підприємства.

Європейське законодавство зосереджене на мінімізації таких відходів і запобіганні їх утворенню, говорить голова всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Міністерство екології і природних ресурсів планує подати на розгляд Уряду національний план поводження з відходами у квітні, каже представниця відділу поводження з відходами Наталія Шурубура.

Екологи-учасники обговорення просять включити до національного плану і посилення вимог до експлуатації полігонів та перевізників побутових відходів, підвищити податок на захоронення сміття і, відповідно, штрафи за їх порушення".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!