Фотолітопис "Українська повстанська армія 1942-1954 роки" презентовали у Києві (аудіо)

Фотолітопис "Українська повстанська армія 1942-1954 роки" презентовали у Києві (аудіо)

Фотолітопис "Українська повстанська армія 1942-1954 роки" презентовано сьогодні у Києві із нагоди 75-ліття створення УПА.

За словами одного із авторів Романа Грицькова, у цьому проекті підсумовано дослідження українського визвольного руху, що їх проводили історики протягом останніх півстоліття.

Докладніше – Віолетта Карлащук:

"Фотолітопис "Українська повстанська армія 1942-й – 1954-й роки" складається із 9 розділів - розповів відповідальний редактор видання, історик Роман Грицьків. За його словами, зокрема, у книзі висвітлюються передумови і основні етапи діяльності ОУН і УПА, їх боротьба проти нацистських та комуністичних окупантів.

Окремий розділ присвячений жіноцтву у складі повстанської армії. Також у виданні розповідається про свята, побут, символіку повстанського руху. Передмову написав сотенний УПА Мирослав Симчич "Кривоніс", - говорить Роман Грицків.

Під час створення фотолітопису про УПА науковці вивчили понад 10 тисяч документів та світлин, і обрали з них ті, що найбільш цілісно відображають визвольний рух в Україні, - говорить історик Микола Посівнич. За його словами, матеріали подано в хронологічній послідовності.

У фоліанті, зокрема, представлено 60 командирів ОУН-УПА, які характеризують сутність і якісний склад підпілля. Також важливим аспектом є діяльність українського Червоного хреста, - каже Микола Посівнич.

Фотолітопис "Українська повстанська армія 1942-1954 роки" незабаром планують видати і в електронному форматі"

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!