Новітній бойовий корабель Ірану переломився на дві частини

Новітній бойовий корабель Ірану переломився на дві частини

Один із найбільших іранських військових кораблів - новітній фрегат "Damavand" - переломився на дві частини і, ймовірно, його остаточно втрачено.

Про це повідомляє Naked Science.

10 січня фрегат "Damavand" ВМС Ірану в силу несприятливих погодних умов налетів на хвилеріз у Каспійському морі, в портовому місті Бендер-Ензелі. Висота хвиль у той день досягала чотирьох метрів. За бортом у результаті інциденту опинилися шість членів екіпажу, при цьому чотири з них вдалося врятувати. Згодом було заявлено про загибель трьох членів екіпажу і зникнення ще одного. При цьому ряд іранських ЗМІ заявили про "незначні пошкодження" фрегату.

Судячи з усього дана інформація не відповідає дійсності. Про це говорить нове фото, яке нещодавно виклали в Мережу. На нього звернули увагу експерти неофіційного та неформального блогу bmpd, який виходить під егідою Центру аналізу стратегій і технологій. Фахівці відзначають, що військовий корабель за минулі дні не тільки не зняли з каменів, а й не перешкодили його подальшому зануренню в море. Велика частина корпусу гордості іранських ВМС затоплена.

Головним моментом фотографії є добре помітний перелом корпусу в кормовій частині. Де-факто можна з майже повною впевненістю говорити про втрату корабля. Якщо його не вдасться зняти з каменів незабаром, можливо повне руйнування фрегату.

Нагадаємо, фрегат "Damavand" - найбільший бойовий корабель ВМС Ірану на Каспійському морі. Його побудував суднобудівний завод "Shahid Tamjidi Marine Industries" (STMI) у Бендер-Ензелі. Фрегат ввели в дію 9 березня 2015 року. "Damavand" став одним із трьох іранських бойових кораблів, створених у рамках програми "Mowj". Фактично кораблі цього типу являють собою дещо змінені варіанти британського фрегата проекту "Vosper Mk 5".