Політолог Ігор Когут: "Лобістом змін виборчої системи може бути виключно українське суспільство"

Політолог Ігор Когут: "Лобістом змін виборчої системи може бути виключно українське суспільство"

Чия має бути політична воля, щоб вдосконалити закон про фінансування політпартій? Над цим питанням в ефірі програми "Коло доброчесності" розмірковував директор програми USAID "РАДА" Ігор Когут.

Ігор Когут: "НАЗК має виконувати положення законодавства в частині контролю. Йдеться про незаангажованість і незалежність - всі партії мають бути в рівних умовах. Фінансування політпартій - це необхідний атрибут, без нього ми не можемо говорити ні про демократію, ні про функціонування демократичних інститутів нашої держави, в тому числі парламенту.
Державне фінансування було започатковане для того, щоб політичні партії мали належні ресурси для того, щоб вони були незалежні від олігархів і холдингів, щоб вони виконували дуже важливі функції для нашого суспільства. Перше - це представлення інтересів суспільства у владі, друге - формування певної політики, певних стратегій.
Закон не тільки гарантує державне фінансування, а й має дуже жорстку систему контролю і санкцій. Єдиним впливовим лобістом змін як системи фінансування політпартій, так і взагалі партійної системи, виборчої системи може бути виключно українське суспільство. Чи воно готове до такої одностайної позиції - важко сказати. Тільки 10 відсотків громадян готові підтримувати діяльність політичних партій фінансово. Це дуже мало. Кожен має розуміти, що кожна гривня, інвестована в політичну партію - це інвестиція і в програму, і в пошук політичних стратегій, і в пошук політиків, і в пошук консенсусу між політиками".  


Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях із 17.40. до 20.00!